ליה שומרון בפייסבוק

הצטרפו לניוזלטר החודשי

ייעוץ תזונתי וסדנאות בישול
המתכונים של ליה שומרון פינדר
מתכונים - אוכל טוב מאקו
המתכונים המומלצים של ליה שומרון
מתכוני בריאות - מתכון בטוח ערוץ 2
מתכונים בריאותיים

על נבטים והנבטה

בעבר הלא כל כך רחוק כשאמרו נבטים היו שתי אפשרויות, נבטים עבים או דקים. כשאמרו נבטים עבים התכוונו לנבטים סיניים, של שעועית מאש וכשאמרו דקים התכוונו לנבטי אלפלפא. היום יש סוגים רבים של נבטים: נבטי חמניה, צנונית, ברוקולי, חילבה, אספספת ועוד... ובנוסף ניתן לקנות היום גם קופסה של נבטוטים שהם בעצם קטניות מונבטות. אז מאיפה בא כל הסיפור הזה של הנבטה, מה היתרונות הבריאותיים של ההנבטה, איך אפשר לעשות את זה בבית ומה כדאי להנביט... התשובות לפניכם.

היתרונות הבריאותיים של הנבטה-
נבטים ונבטוטים נחשבים היום כ"מזון על", וזה אומר שהם מזון בעל ערך מוסף רב. הם מכילים ריכוז גבוה של נוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו חיוניות, אנזימים וסיבים. נוגדי החמצון מסייעים לגופינו להתמודד עם נזקים של רדיקלים חופשיים, כמות הוויטמינים שבזרע מכפילה את עצמה במאות אחוזים בתהליך הנביטה. ויש אפילו ויטמינים שלא נמצאים בזרע במצב היבש שלו אך קיימים בנבטים, כמו ויטמין C למשל. היתרון הכי בולט של הנבטים הוא העושר באנזימים. במזון מבושל או תעשייתי אין כלל אנזימים ואילו במזון חי וטרי יש. בנבטים יש כמות די מכובדת של אנזימים אשר נחוצים לגופנו בתהליכים של עיכול, חילוף חומרים וצמיחה בגוף. דבר נוסף שיש בנבטים זה חומצות גרעין אשר תורמות לצמיחה והתחדשות של תאים ובכך הם נחשבים למאיטי הזדקנות. לכן, אכילה של מזון מונבט על בסיס קבוע יכולה לתרום למערכת העיכול שלכם, מערכת החיסון שלכם ולבריאותכם הכללית.

איך עושים את זה בבית?
היום יש כל מיני כלים ייעודיים להנבטה, אבל בעיקרון אפשר להנביט גם בקערה, צנצנת או מסננת פשוטה. לכל שיטה יש את היתרונות והחסרונות שלה
הנבטה במסננת ביתית – לאחר ששוטפים את הזרעים או הקטניות, אפשר לפזר אותם בשכבה אחת במסננת, לכסות במגבת ולתת להם לנבוט, צריך להשקות פעמיים ביום ולדאוג שיהיה ניקוז של מים, אבל ככה בלי בעיות אפשר להשיג תוצאות טובות. יתרונות – פשוט, קל, זול ונגיש. חסרונות - אי אפשר להנביט זרעים קטנטנים, קשה להשיג צמיחה לגובה, דורש טיפול יומיומי, הכמות שאפשר להנביט מוגבלת.
הנבטה בקערה – אופן ההנבטה וגם היתרונות והחסרונות דומים מאוד להנבטה במסננת, רק שאין ניקוז של מים כך שצריכים לשים לב שהזרעים או הקטניות "שותים" את כל המים. אם יש יותר מדי מים הם עלולים להירקב.
הנבטה בשקית המפ רב פעמית – ממלאים את השקית בזרעים או בקטניות, טובלים אותה במים למשך 30 שניות ותולים את השקית במקום מאוורר ללא שמש ישירה. חוזרים על הטבילה 2-3 פעמים ביממה. ניתן להשיג את השקית ברשת אורגניק מרקט ובאינטרנט ומחירה כ-40 ₪. יתרונות – פשוט, קל וזול יחסית. חסרונות – מתאימה יותר לקטניות, קשה להשיג צמיחה לגובה, דורש טיפול יומיומי והכמות שאפשר להנביט היא מוגבלת.
מנבטת 3 המגשים – מורכבת משלושה מגשים להנבטה ומגש אחד לניקוז נוזלים. שמים בכל מדף כמות מתאימה של זרעים ומשקים 2-3 פעמים ביום. ניתן להשיג חנויות טבע ומחירה כ-160 ₪. יתרונות – תפעול פשוט וקל, ניתן להנביט זרעים בכל הגדלים, אפשר לשים בכל קומה זרעים שונים ולקצור אותם בשלב שונה, כך שאפשר לקבלת נבטים מוכנים על בסיס יומיומי. חסרונות – מעט יקר, אי אפשר להנביט לגובה, דורש טיפול יומיומי.
מנבטה חשמלית אוטומטית – שמים זרעים ואפשר ממש "לשכוח" מהם כיוון שיש למנבטה הזאת מערכת השקייה אוטומטית אשר מייצרת לזרעים תנאי צמיחה אופטימלים. ניתן להשיג אצל היבואן ובמרכזי טבע ובריאות ומחירה כ- 650 ₪. יתרונות – הפתרון המושלם. חסרונות – המחיר.

מה מנביטים?
אפשר להנביט כמעט כל דבר, כל זרע או קטניה שיש לו על פי המרקם הגנטי אפשרות לייצר דור המשך של צמח חי, יוכל לעבור הנבטה. את הקטניות ננביט עד שיצא זנב קטן, אפשר כמובן לגדל את הנבט עוד ועוד, אבל זה כבר דורש יותר תחזוקה. קטניות שקל להנביט הן עדשים, שעועית מש ואזוקי. לגרגירי חומוס למשל לוקח יותר זמן לנבוט (2-3 ימים). זרעים שקל להנביט הם חיטה, צנון, קינואה, אספספת וחילבה. זרעי ברוקולי קצת קשים יותר להנבטה אבל הפעילות הבריאותית והנוגדת סרטן שלהם היא תמריץ טוב לנסות. אז קדימה, להנבטה!



Created by L.A Studio L.A Studio בניית אתרים